BUILDINGS       URBAN DEVELOPMENT       INTERIEUR                       OFFICE       CONTACT

BÖHM & PTNRS

A R C H I T E C T S      F Z C

ARCHITEKTURBÜRO

P        A        U        L

BÖHM














CENTRAL MOSQUE COLOGNE

COMPETITION
PLANNING
CONSTRUCTION TIME
PROJECT MANAGER
STAFF

2006 (1st Prize)
2006 - 2008
2008 - 2010
Martin Amme
Miriam Berndt,
Ruth Hofmann, Willy Faßbender, Thorsten Hargarten

The construction forms a group around a courtyard which opens to Venloer Strasse. A wide stairway connects the two main levels. The street level contains the bazaar and the event hall entrance.

All entrances to the mosque are situated on the higer level's yard, which serves as a meeting point for the complex. From here one can also reach the other functional areas as library, classrooms and administration.

There is a fountain in the centre of the yard, which connects the two main levels again and creates a pleasant atmosphere.

The complex is mainly characterized by the praying hall, which consists of several shell-like walls. In the centre these walls build a light-flooded dome.

















































































































































































































































































































BACK